ידע שווה צמיחה

האם ידע באמת שווה כח?

נהוג לומר ש"ידע שווה כח", אבל אם אנחנו מתבוננים באנשים סביבנו ניתן לראות שלא תמיד זה נכון. יש הרבה מאד אנשים המלאים בידע, שלא עשו איתו כלום – לא מבחינה אישית וגם לא מבחينה כלכלית. אז האם המשפט הזה הוא קלישאה ואיננו מדויק?

הקשר בין ידע פיננסי לצמיחה כלכלית

כתבתי כאן בשבוע שעבר על קביעתו הנחרצת של פרופסור אריאלי שידע פיננסי הוא המרכיב העיקרי שגורם לאדם לצמוח מבחינה כלכלית, להגדיל את ההון ולהתקדם. נחשוב רגע מדוע זה קורה.

לכל אחד מאיתנו יש אופק: אופק רוחני, אופק אישי, ואופק כלכלי. בסוף צורת החיים שלנו והדברים עליהם אנו שמים דגש ומשקיעים בהם ולהפך, נובעת מהאופק האישי שלנו שאנו צופים אליו, המשקפיים בהם אנחנו רואים את העולם.

כאשר יש לאדם ידע כלכלי רחב זה גורם לו להסתכל על החיים הכלכליים ממבט על, הוא פשוט רואה ומבין אלו פעולות יגרמו לו בס"ד בדרך הטבע לצמוח מבחינה כלכלית, הוא בוחן את מצבו הכלכלי הנוכחי ועושה את ההתאמות הנדרשות בהתאם לידע הפיננסי שרכש, והתוצאות מגיעות בעז"ה.

הקבלה לחיים הרוחניים

להבדיל, גם בחיים הרוחניים ניתן לראות שידע שווה צמיחה רוחנית. מי שעבר את חודש אלול האחרון בהתבוננות, למד על ר"ה ועבודת הימים הנוראים, יגיע לימים הק' האלו בצורה אחרת ממי שהעביר את הימים האלו בלי התבוננות וידע מה נכון וראוי לעשות. מי שהתבונן קרא ולמד על מהות הימים האלו ירגיש בעצמו צמיחה רוחנית, בשונה ממי שלא עשה את זה.

מתי הידע נשאר כאוסף ידיעות?

אז מתי הידע נשאר כאוסף ידיעות ואינו מהווה השפעה? כאשר איננו מגדירים יעדים כתוצאה מהידע שרכשנו או כאשר אנחנו מפחדים להעז, מפחדים להתקדם. אבל המציאות מראה שבדרך כלל אנשים בעלי ידע נרחב מתקדמים ומצליחים בחיים, זה פשוט פורץ מהם וגורם להם לעשות דברים נכונים בכל תחום.

שתי שאלות מרכזיות

עכשיו אני רוצה לשאול 2 שאלות:

א. איך מגיעים לדבר הזה?

איך אנחנו מייצרים צורת חשיבה שתגרום לנו כל הזמן להתקדם, בכל בחירה שנבחר, אם זה דילמה אישית, דילמה כלכלית או דילמה באיזה מקצוע לבחור ואיך לקדם את הפרנסה שלנו.

ב. כיצד נגייס לזה כוחות נפש?

ושאלה שניה החשובה יותר מן הראשונה, כיצד נגייס לזה כוחות נפש, איך נדע שנצליח להתמיד עם תהליכים, עם דברים שידרשו מאיתנו הרבה יותר, ידרשו מאיתנו להתאמץ. מי ערב לנו שלא נישבר באמצע. זה בעצם מה שהכי מקשה עלינו להתקדם ולהיות מוכוונים לצמיחה. זה בעיניי אבן הנגף העיקרית ביותר בצמיחה בחיים. "מי אמר שנצליח".

נקודת הבחירה והתמודדות

ידועים דברי הר' דסלר זצוק"ל שכותב על נקודת הבחירה, שהיא לא מגיעה לידי ביטוי בנקודה שווה לכל אחד. ככל שאדם יותר חרד לדבר ה', יותר מקפיד על שמירת תורה ומצוות, נקודת הבחירה שלו קטנה יותר ויש לו פחות בחירה והתמודדות בדברים שהוא התקשה בהם קודם.

העיקרון לכל תחום

הדברים האלו נכונים לכל תחום. ברגע שאנחנו מכניסים את עצמנו למסלול חיים מסוים, פתאום הרבה פחות קשה לנו, לפתע אנחנו מבינים שזה המסלול הנכון ביותר עבורנו ולא משהו אחר. עצם הידיעה הזו שידע שנרכוש יגרום לנו לעלות על המסלול שאנו מעוניינים להיות בו, גורמת לנו למוטיבציה אדירה ורצון להצליח.

אף אחד לא רוצה להיות במלחמה תמידית עם החיים, עם עצמו. אבל כשאנו יודעים שבהמשך יש אופק, שכל מדרגה שנעלה, שכל כברת דרך שנתקדם אנחנו כבר נעשה זאת כהרגל, זה מנחם ונותן כח להמשיך קדימה.

יישום בחיים הכלכליים

הדברים אמורים בהיבט הרוחני ונכונים גם בחשיבה הכלכלית של כולנו. חשיבה כלכלית נכונה וכללי אצבע יגרמו לנו להתנהל נכון ולצמוח כל הזמן.

דוגמאות לכללי אצבע כלכליים

למשל, ננחיל הרגלים שעל כל משכורת שאנו מקבלים אנחנו מפרישים אחוז מסוים לחיסכון, לא משנה מה יקרה. לא נחכה לרגע האחרון עם תשלומים אלא נגדיר תקציב מראש ונתנהל על פיו.

או לפני שאנחנו מקבלים החלטה על בחירת מקצוע יהיו לנו כללי אצבע שניצמד אליהם, כמו למשל הגדרת יעדי הכנסה כלכליים וראיית כל התמונה המלאה, ורק לאח"מ נקבל החלטה על המסלול / המקצוע שנלך אליו. והכי חשוב, אם זה לא מסתדר לנו בדרך הטבע לא נגיד לעצמנו "יהיה בסדר" ונמשיך הלאה, אלא נבדוק איך כן נגיע ליעד הזה.

צמיחה כלכלית משפיעה על כל תחום

המעניין הוא שמשפחות שעשו שינוי כלכלי והגיעו לצמיחה מספרות לנו שהם רואות איך שהצמיחה הכלכלית משפיעה אליהם בכל תחום, גם בהיבט הרוחני. והאמת שזה לא פלא, זה ממש הולך יחד.

ברגע שאנחנו חיים בצורה של צמיחה, רוצים להעשיר את עצמנו בידע ולהתקדם בכל תחום, זה גורם לנו לקיבוע הרגלים של צמיחה. לכל החלטה אנו ניגשים בגישה של: "האם זה יגרום לי להתקדם ולהצליח" או לא.

הסבר מהגמרא

זו הסיבה שצמיחה כלכלית משפיעה גם על ההיבטים האחרים בחיים. זה גם ביאור דברי הגמרא "בתר עניא אזלא עניותא" ולהפך. כשהחשיבה היא חשיבה של הישרדות, היא נשארת חשיבת עוני. לעומת זאת כשהחשיבה הינה חשיבה של עשירות וצמיחה, אנחנו מגיעים לשם מהסיבה הפשוטה שזו לא רק חשיבה, זה דרך חיים של צמיחה והתקדמות.

שתהיה לכולנו שנה של שפע, של צמיחה בפועל ושל רצון לצמיחה, ושנכתב בספר פרנסה וכלכלה.


לתגובות והערות ניתן לפנות לנחום ברוק מנהל מקצועי במסילה במייל: nachumbbbb@gmail.com

נחום ברוק

מנהל מקצועי ופעילות במסילה, יועץ, מאמן, ומתכנן פיננסי, מרצה, כותב טורים בעיתונות ולגופים שונים

נחום ברוק

יועץ, מאמן, ומתכנן פיננסי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים