משפחת רבינוביץ קיבלה ירושה של מליון שקלים. לאחר התלבטויות ושיקולים שונים החליטו להשקיע את הכסף בפוליסת חיסכון במסלול מנייתי. תקופה לאחר מכן הם פגשו מכר שיעץ להם לקחת הלוואה מחברת הביטוח כנגד הכסף ולהשקיע גם אותו בשוק ההון.
"ניתן לקבל הלוואה של עד 80% מהכסף שנמצא שם", הוא אמר. "במקום שיהיה לכם קרן של מליון שקלים, ועליה תשיאו את התשואות משוק ההון, הקרן שלכם תהיה מליון ושמונה מאות אלף שקלים וכך התשואה מהרווחים תהיה גבוהה הרבה יותר."
הרב רבינוביץ שהוא סוחר בטבעו לא הסתפק בזה. לאחר בירורים ומיקוח לקח הלוואה של 800 אלף ₪ כנגד הקרן, אך לא עצר שם. הוא השקיע את הסכום בחברה אחרת וגם שם לקח הלוואה של 80% כנגד ה-800 אלף שקלים, על סך של 640 אלף ₪. כעת היו בידיו 2,440,000 ₪ והחלומות החלו להתרקם.
"אם השוק יעלה רק ב-10% השנה, התשואה שאני ארוויח הינה 24% – כמעט רבע מליון שקלים, הרבה יותר מהממוצע שניתן לקבל בשוק ההון, וכך תוך תקופה קצרה נכפיל את הכסף ובאמת נגשים את החלומות", אמר לעצמו.
חלומות לחוד ומציאות לחוד. התקופה שלאחר מכן לא האירה פנים לשוק ההון, ירידות חדות הגיעו לשווקים עקב אירועים שונים ומדד המניות שבו הושקעו הכספים נחתך ב-50%. כעת סך כל ההון בקופות עמד על 1,220,000 שקלים.
ערב אחד הרב רבינוביץ עשה חשבון שבעצם ההון העצמי נמחק, ולאחר סילוק ההלוואות הוא אף נמצא במינוס של 220,000 שקלים, וזה עוד לפני שקלול עלות האשראי על ההלוואות שנטל.
"מקסימום נחכה כמה שנים והשוק יחזור לעצמו", אמרה רעייתו. אך תקופה קצרה לאחר מכן הם היו חייבים למשוך את הכסף עקב סיבה רפואית אך כעת לא היה מאיפה למשוך, מה שאילץ אותם למכור את הנכס שברשותם ומשם למצוא מקור לכסף שהיו זקוקים לו. המינוף הגדול שהתחיל כחלום ורוד, התגלה כמנוף מסוכן. מסוכן מדי.
הסיפור שהובא כאן יכול לקרות לכל אחד שמרשה לעצמו "למנף" את הכסף יותר מדי בלי לראות את כל התמונה המלאה, ובלי לחשוש לירידות. התרחיש הזה בהחלט יכול לקרות והוא הובא כבר לפני מספר שנים בעיתונות הכלכלית עקב תופעה של סוכני ביטוח ש"עוזרים" לאנשים להתמנף בלי לבדוק בכל מקרה לגופו ובלי לחשוש לגובה הסכום בו מתמנפים.
התופעה מצריכה כל אחד שעלה על "הפתרון" הקל והזמין להשגת סכומי כסף בצורה מהירה דרך הלוואה מחברת הביטוח ובתי ההשקעות – לחשוב פעמיים, לקחת את כל התרחישים האפשריים ולבדוק מה יקרה אם יהיו ירידות חדות בשווקים והוא יזדקק לכסף. לקחת "מינוף" בלי לעשות את החישובים האלו, זה בדיוק כמו ליסוע בכביש שאנחנו יודעים שבאמצע הדרך הוא נגמר ומוביל לתהום, ואנחנו לא יודעים מראש היכן לעצור.
הלוואה כנגד קרן הפנסיה
סיכון דומה יכול להיווצר בלקיחת הלוואה כנגד קרן הפנסיה. הלוואה כנגד קרן הפנסיה היא הלוואה זולה בדרך כלל, וחברות הפנסיה מאפשרות לקחת הלוואה של עד 30% כנגד התגמולים (על חלק הפיצויים לא מאפשרים ליטול הלוואה עקב החשש מירידות ואי יכולת של המעסיק לשלם את הפיצויים במקרה של חילוט הקרן). רק שצריך לקחת בחשבון שאם חלילה לא נעמוד בהחזרים, חברת הפנסיה תחלט את כספי התגמולים שבקופה. במקרה כזה יווצר מס של 35% על משיכה מוקדמת של הפנסיה, כך שיווצר הפסד כלכלי גדול מאוד.
גם כאן, אם בדקנו היטב ויש לנו תוכנית מאיפה לשלם את ההלוואה, אין סיבה לא לקחת אותה. אך אם ישנו צד חלילה שלא נוכל לעמוד בהחזרים ובתשלומי ההלוואה, אסור לקחת את ההלוואה. זה יכול לגרום למצב שתשלמו "מס" של 35% על הכסף, וזה אף אחד לא יכול לאפשר לעצמו.
בשורה התחתונה, לפני כל פעולה כלכלית מורכבת שקלו היטב מהם הסיכונים, האם תוכלו להסתדר גם במקרי קיצון (לדוגמה: אם יש בידיכם נכס אחר או כספים שאמורים בוודאות להתקבל בשנים הקרובות), בדקו כמובן גם את עלות האשראי, ופעלו בזהירות.
לתגובות והערות ניתן לפנות לנחום ברוק מנהל מקצועי במסילה במייל: nachumbbbb@gmail.com