מינוף כנגד מכשירים פיננסיים – רעיון נכון או סכנת נפשות? חלק ב'

בכתבות קודמות התחלנו לסקור את נושא "המינוף" – האם זה דבר נכון וראוי, או שמא זה עלול להוות קריסה כלכלית.
התשובה היא כמו תמיד: תלוי מה, תלוי מתי, ותלוי למי.

אחת הדרכים הנפוצות ליצירת "מינוף" בדרך פשוטה יחסית וקלה להבנה, היא על ידי נטילת מינוף כנגד מכשירים פיננסיים שברשותכם. זה יכול להיות קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה או פוליסות חיסכון.

הרעיון שעומד מאחורי זה הוא פשוט מאוד: עלות האשראי בהלוואות כאלו בדרך כלל הינה בסביבות הפריים מינוס 0.3%-0.5% – כך שבשורה התחתונה עלות האשראי הינה כ-5.5%-5.7%. בהנחה סבירה שבטווח הארוך, על פי ראי ההיסטוריה, התשואות משוק ההון יעמדו על 10%-12%, הרי שהרווחנו פה את המרווח בין עלות האשראי ששילמנו לבין התשואה שקיבלנו על הכסף.

הבחנה חשובה בין מקרים שונים

כאן צריך לעשות הבחנה בין מקרים שהכסף שהשקענו קיים ברשותנו, לבין מקרים שהכסף נלקח כהלוואה או משכנתא ואנחנו משלמים עליו. במקרה כזה, מלבד המינוף שנוצר על ידי לקיחת ההלוואה מהמכשיר הפיננסי, ישנה הלוואה נוספת עליה צריך לשלם כל חודש.

הדבר הזה מהווה תמרור אזהרה במידה ולא נוכל לעמוד בהחזרים החודשיים של ההלוואה, מה שיצריך "לפרק" את ההשקעה באמצע. וכך עלול להיווצר מצב שלמרות שבתכנון הראשוני ההשקעה תוכננה לטווח ארוך, האילוצים שנוצרו מאי עמידה בתשלומים החודשיים עלולים לגרום למצב שנאלץ למשוך את הכסף כשהשוק יהיה בירידות.

גם במקרה שהכסף היה ברשותנו ולא נלקח כהלוואה, עדיין יש לקחת בחשבון בכדאיות ההשקעה את ה"עלות האלטרנטיבית", כלומר כמה תשואה יכולנו להשיג אילו היינו שמים את הכסף בפקדון בבנק או בקרן כספית לדוגמה, שם ההשקעה נחשבת כחסרת סיכון.

הלוואות רגילות לעומת הלוואות בלון

במידה והמשכנו הלאה ולקחנו כסף כנגד מכשירים פיננסיים, שימו לב שישנן חברות הדורשות להחזיר תשלומים חודשיים בכל חודש, וישנן חברות המאפשרות לקחת הלוואת בלון למשך מספר שנים כך שתצטרכו לשלם רק בסוף התקופה. בכל אותן שנים לא יהיה החזר חודשי המעיק על התזרים השוטף.

הדבר הזה יכול להוות פיתרון במידה ואנו צופים עלייה חדה בהשקעה שברשותנו, או שלקחנו את ההלוואה לצורך רכישת נכס ועל פי הנתונים שברשותנו הוא צפוי לעלות באופן משמעותי. וכך בסוף התקופה נוכל למכור אותו ולהישאר עם ההפרש.

האתגר בדברים האלו הינו במידה ולא הכל עובד לפי התוכנית, וחלילה בסוף התקופה ישנן ירידות בשווקים העלולות להוביל למימוש הכסף בהפסדים. ולכן לפני שבונים תוכנית כזו חייבים לקחת בחשבון גם מקרי קיצון ולהבין האם יש ברשותנו נכסים נוספים בהן נוכל לפרוע את ההלוואה ולא להגיע למצב שנממש בהפסד, חלילה.

חישוב הרווח הנקי נטו

דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון זה את הרווח הנקי נטו. המכשירים הפיננסיים ברובם אינם פטורים ממס רווחי הון העומד על 25% מהרווח הריאלי. ולכן יש לחשב זאת בשקלול הסופי ולהפחית דמי ניהול ועלויות נוספות אם ישנן.

כללי אצבע להתנהלות נכונה

לפני שתכננתם מהלך של "מינוף": בידקו את תמונת המצב החודשית והשנתית שלכם ובידקו שאתם מאוזנים מדי חודש ושיש לכם הכנסה פנויה.

אם נטלתם הלוואה או משכנתא: בידקו שאתם יכולים בוודאות לעמוד בהחזרים החודשיים. קחו מרווח ביטחון להוצאות ובלתי מתוכננים העלולים להיווצר באמצע הדרך.

במידה ולקחתם הלוואה כנגד מכשיר פיננסי: בידקו האם יש החזר חודשי, מהו גובה הסכום, והאם הוא עשוי להשתנות. והכי חשוב – בידקו שבוודאות תוכלו לעמוד בהחזרים.

במידה ולקחתם "הלוואת בלון": אתם חייבים לוודא שבתום התקופה תוכלו להחזיר את קרן ההלוואה בנוסף לעלות האשראי שהצטברה, גם במידה ויהיו ירידות בשוק. אחרת אתם עלולים להגיע למצב שתאלצו לממש בהפסד וכל התוכנית תרד לטמיון.

נטילת הלוואה כנגד כספי הפנסיה

אפשרות נוספת לנטילת הלוואה, הינה כנגד קרן הפנסיה שברשותכם. חברות הביטוח מאפשרות לקחת הלוואה כנגד כספי הפנסיה בתנאים מסוימים. דווקא פה כדאי להיות זהירים יותר מתמיד מכיוון שבמקרה וחלילה לא תעמדו בהחזרים החודשיים של ההלוואה, חברת הביטוח תחלט את כספי הפנסיה שברשותה המשמשים ערובה להבטחת החזר התשלומים.

במקרה כזה, זה נחשב שמשכתם את כספי הפנסיה ללא הוראות הדין ולכן תשלמו מס גבוה של 35%. ובמספרים: על כל 100 אלף שקלים שמשכתם תשלמו קנס של 35,000 שקלים. אף אדם שעיניו בראשו לא יאפשר לעצמו להגיע למצב כזה.

המסקנה

האם זה אומר שככלל גורף אין ליטול הלוואות לצורך השקעה כנגד המכשירים הפיננסיים שברשותכם? כמובן שלא. ניתן לעשות זאת בצורה זהירה, שקולה ומחושבת. אך זה מצריך תכנון ארוך, יסודי ומקדים של תכנון התקציב החודשי והשנתי, עמידה ביכולת ההחזר שנים קדימה ולקיחה בחשבון של משתנים נוספים העלולים לקרות.

אם עשיתם את כל זה ולקחתם מרווח ביטחון, יתכן שנכון לכם לעשות את זה בצורה שקולה וזהירה.


אין באמור להוות המלצה להשקעה מסוימת או צורת השקעה. לכל החלטה בעניין השקעות יש להיוועץ עם בעל רשיון כחוק.

לתגובות והערות ניתן לפנות לנחום ברוק, מנהל מקצועי במסילה במייל: nachumbbbb@gmail.com

נחום ברוק

מנהל מקצועי ופעילות במסילה, יועץ, מאמן, ומתכנן פיננסי, מרצה, כותב טורים בעיתונות ולגופים שונים

נחום ברוק

יועץ, מאמן, ומתכנן פיננסי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים

סינון