מבט מבפנים לתהליך ליווי כלכלי אצל משפחה חרדית
ההבדל בין ייעוץ פיננסי לאימון כלכלי
כשמשפחה נמצאת באתגר כלכלי לעיתים היא פותרת אותו לבד ולעיתים נעזרת בעזרה חיצונית של יועץ או מאמן. תחום הייעוץ בכלכלת המשפחה נחלק לשניים:
ייעוץ פיננסי – רכישת ידע כלכלי בכל הנושאים הכלכליים הנצרכים למשק בית.
אימון כלכלי – הקניית הרגלים נכונים לפי היעדים שהצבנו לעצמנו.
מהכרות שלנו עם השטח ראינו שייעוץ המתמקד בעיקר בייעוץ פיננסי, במסגרתו אוספים את הנתונים הכספיים, עושים ניתוח של תמונת המצב מגדירים יעדים ועושים מעקב שאכן עומדים בהם – זו עבודה מצוינת, אבל מהנסיון בשטח, בפועל זה לא תמיד מספק וצריך לעבוד הרבה על שינוי הרגלים.
המוטיבציה לשינוי במשפחות חרדיות
במשפחות חרדיות שהערכים שגדלנו עליהם אינם כסף וממון, מה שגורם לרצון לשינוי כלכלי זה דבר ראשון ההבנה שזה רצון ה' ושישנה חובה הלכתית לחיות עם תקציב וחיסכון להוצאות שיקרו בהמשך, דברים שהובאו בהרחבה מספר פעמים במסגרת טור זה.
בנוסף מה שהכי מדבר לאנשים זה הילדים שלהם, כיצד הם יממנו להם את התחנות בחיים בדגש על שמחות וחתונות ילדים. כאשר משפחה משתמשת במימד הזמן ומבינה שבעוד שנה וחצי היא צריכה לעשות בר מצוה לבן שלה ובעוד 4 שנים הם מחתנים את הבת הראשונה, התגובה הראשונית זה לחץ וחוסר אונים כיצד נעשה זאת, אך לאחר מכן מגיע שלב ההתפכחות וההבנה שצריך למצוא פתרון.
הרגלים טובים מול הרגלים רעים
מה שצריך לעשות בסופו של דבר בכל תהליך, זה לשקף את האתגר מול העיניים ולהבין מה עושים כדי לצלוח אותו. כאן חשוב להנחיל הרגלים נכונים.
בהתנהלות היומיומית שלנו כבני אדם כאשר אנחנו נתקלים בבעיה מסוימת שוב ושוב, המוח הופך את ההתמודדות לאוטומטית, ההרגלים שלנו הם בסך הכל תגובות אוטומטיות שפותרות את הבעיות.
ניקח לדוגמה את הסיפור הכלכלי, משפחה שכל חודש חסר לה 1500 שקלים ובאופן קבוע הם לוקחים הלוואה בסכום זה או מגדילים את המינוס, הם מצאו פתרון לבעיה. ההרגל הזה פותר את הבעיה, בחודש הקרוב השיקים לא יחזרו, ההו"ק תכובד, והכל לכאורה בסדר, אבל זה כמובן לא יעזור בטווח הארוך יותר, כי התחייבויות צריך לשלם. וכך, במקום לייצר הרגלים של פתרון אמיתי נוצרים הרגלים הפוכים של פתרונות פלסטר שרק יכאיבו בסופו של דבר.
השילוב בין ייעוץ ואימון
שינוי אמיתי צריך להיות משולב עם ייעוץ ואימון. רמת וכמות הידע הפיננסי גורמת למח לחשוב וללב לרצות לעשות שינוי להיות במקומות אחרים מבחינה כלכלית, זה קורה כאשר אנחנו נחשפים לידע ורוצים לתרגם אותו לחיים שלנו.
לדוגמה: "אם יש אנשים שמרוויחים משכורת מסוימת אין סיבה שאנחנו לא נהיה שם גם", או "עם משפחת לוי צברה סכומים גבוהים רק בגלל שינוי מסלול בתוכנית החיסכון, אין סיבה שאנחנו לא נעשה זאת גם", אבל בסוף כדי לסגל הרגלים נכונים צריך לעבור את התהליך הזה עם עצמנו.
מדריך מעשי לשינוי
אם אתם קוראים את הטורים האלו ולא נח לכם עם המצב הקיים וכבר מזמן רציתם לעשות שינוי כלכלי, כדאי שתשבו ותבינו מה לא עבד עד עכשיו. תרשמו דבר ראשון את המצב העכשווי, מאיזה הרגלים הוא נובע:
- איזה מההרגלים נכונים והיינו רוצים לשמר אותם (חיסכון קבוע בכל חודש בלי להסס)
- איזה הרגלים לא נכונים והיינו רוצים לשנות אותם (קניה לא מבוקרת, נטילת הלוואות וכיוצ"ב)
הפסיכולוג ההתנהגותי ג'ייסון ריהא כותב: "ההרגלים הם פשוט פתרונות אמינים לבעיות החוזרות על עצמן בסביבתנו".
היתרונות של שינוי הרגלים
כשתבינו שהדרך לשינוי כלכלי עוברת לא רק במספרים אלא ממש בעבודה של שינוי הרגלים אתם תרצו לעשות את המסע הזה עם עצמכם. תחשבו כמה אנרגיה מתבזבזת סביב גלגולי הלוואות או ריצה לקניות באופן לא מבוקר.
כשנוצרים הרגלים נכונים כמות האנרגיות שאנחנו מפזרים מתמעטת ורמת הפעילות המוחית שלנו יורדת. בעיקר מה שקורה כשאנחנו מתרגלים למשהו מסוים זה אימון מנטלי, דברים שהיו קשים לנו בעבר הופכים למובנים מאליהם וכחלק מהשגרה.
האנשים הכי עמוסים – האנשים הכי יעילים
סיפר לי בעבר מנהל אחד שכאשר הוא מחפש איש ביצוע לפרויקט מסוים, הוא מחפש את האדם הכי עמוס בסביבה ועליו הוא משית את הפרויקט. למרות שבמחשבה ראשונית ההחלטה הזו נראית שגויה, מדוע להעמיס על אדם כזה עוד דברים. אבל התשובה לזה היא ברורה.
מלבד ההיבט של רזומה והצלחות עבר שיש לאותו אדם, יש פה היבט נוסף: אנשים שהתרגלו לעשות הרבה דברים ולהצליח בהם סיגלו לעצמם דרך חיים המאמנת אותם למצוא פתרון לכל דבר ולעשות את הדברים בצורה נכונה.
מהרגל קשה להרגל קל
תחשבו על הפעם הראשונה שנהגתם ברכב ועל השנה העשירית שאתם נוהגים, כמות הכח והאנרגיה שנצרכה מכם אז היא עצומה, הייתם דרוכים מן הסתם קצת חששתם, וכיום מספר שנים לאחר מכן כמות האנרגיה הנדרשת לכך היא אפסית. זה בדיוק מה שקורה בהקניית הרגלים, המחשבה על זה שתעבדו קשה תקופה מסוימת ותנחילו הרגלים נותנת כח לעשות את זה.
התועלת הגדולה ביותר
מכל התועלות בשינוי כלכלי אני חושב שזה הדבר העיקרי שאנחנו מקבלים כשאנחנו עושים שינוי: אנחנו מרגילים את המח שלנו להסתגל למציאות חדשה ולדברים פתאומיים, זה גורם להרגשה נפלאה – הרגשת שחרור, הרגשת שליטה על החיים.
הדבר המדהים בזה שלשנות הרגלים וליצור הרגלים חדשים ומציאות חדשה כל אחד יכול, גם אתם.
לתגובות והערות ניתן לפנות לנחום ברוק מנהל מקצועי במסילה במייל:nachumbbbb@gmail.com