כשההרגל נעשה לתעודת הזהות שלנו

שלושת הרבדים ברמת השינוי – קבלת החלטות חלק ו'

בסוף הקיץ אשתקד סיפר לי משתתף בקורס שלנו בירושלים שהוא עבר ב-10 השנים האחרונות פעמיים תהליך של ליווי כלכלי למשק הבית, אבל שום דבר לא זז בתודעה שלו וכמובן גם בשינוי ההרגלים. עד לשנה האחרונה. כששאלתי מה גרם לשינוי, הוא השיב: "זה לא התוכן מהקורס שהשתתפתי שגרם את השינוי, אני פשוט הבנתי שאני חי חיים של מישהו אחר, חיים שאיני רוצה לחיות אותם, אז פשוט שיניתי אותם. שיניתי את 'תעודת הזהות שלי'".

כששאלתי מה גרם לו לשנות את "תעודת הזהות שלו" הוא השיב: "עד היום כל המיקוד שלי היה בפרטים, מה מותר לי לעשות ומה אסור לי לעשות, וזה לא עבד". "כשאתה נמצא במשך שנה בסביבה שנותנת לך כלים לצמיחה, אתה רואה מסביבך במהלך המפגשים אנשים שלא מוותרים לעצמם, עושים שינויים וצומחים כלכלית, ופתאום הבנתי באיזה מקום אני נמצא היום ואיפה אני רוצה להיות. והתחלתי לשנות. ולהצליח".

שלושת הרבדים של שינוי כלכלי

רובד ראשון: שינוי התוצאות

כאשר אנשים מחליטים לעשות שינוי, הדבר הראשון שרוב האנשים יתמקדו בו זה "שינוי בתוצאות". אם זה שינוי באורח החיים הגופני שלנו, אז אנשים יחפשו לרדת במשקל או להפסיק לצרוך דברים מזיקים. אם זה שינויים בהרגלים הכלכליים, אז אנשים יחפשו להגיע לאיזון בחשבון הבנק, לצאת מהמינוס, להגיע לחסכונות, וכיוצ"ב. הרובד הזה הוא מבורך אבל הוא שלב ראשוני בתהליך השינוי.

רובד שני: שינוי הרגלים והתנהלות

ישנם כאלו שיגיעו לרובד עמוק יותר של "שינוי הרגלים", כלומר – הם לא מתמקדים רק בתוצאות אלא בהרגלי היומיום שלהם, ואותם הם משנים. הם מפתחים טכניקות שונות שגורמות להם להתנהל כפי שהם רצו. עיקרית שבהן שבה עסקנו שבוע שעבר, הינה הימנעות מכניסה למקומות ומצבים שגורמים לנו לחזור להרגלים הישנים. הרובד הזה של שינוי תהליכים ע"י שינוי התנהלות וטקטיקות הוא כבר רמה אחרת לגמרי של שינוי, אך הוא עדיין לא מבטיח לנו שנצליח לשמר זאת לאורך זמן.

רובד שלישי: שינוי הזהות והתפיסות

הרובד העמוק ביותר שקורה בתהליך של שינוי, הוא "שינוי הזהות הישנה" שלנו והגדרת זהות אחרת. ברמת השינוי הזו, אנשים משנים לגמרי לא רק את התוצאות וההרגלים שלהם, אלא גם את האמונות שלהם ואת כל התפיסה שלהם לגבי דברים מסוימים. הם משרישים בעצמם חשיבה אחרת.

החיסכון כצורך בסיסי

דוגמה לשינוי כזה אני אוהב להביא מהרגלי חיסכון של משפחות. כמעט כולם מבינים את הצורך בחיסכון, אך מעטים האנשים שמבינים שלחסוך באופן קבוע מדי חודש זה בדיוק כמו "הלחם והחלב שלנו". שימו לב שבדור היום אין כמעט אנשים שיש להם מחסור בדברים בסיסיים כמו מזון, ביגוד בסיסי וכיוצ"ב. אתגרים של משפחות בתהליך כלכלי יהיו על חשבון חשמל שלא שולם בזמן, קושי בתשלום שכ"ל, תשלומי הו"ק והלוואות שחוזרות וכיוצ"ב.

הפסיכולוגיה של הצרכים הבסיסיים

נשאל את עצמנו: "מדוע את הצרכים הבסיסיים אנחנו מצליחים לגייס?" והתשובה פשוטה: כל דבר שאנחנו מבינים שהוא הכרח ואין אפשרות שהוא לא יקרה אנחנו דואגים שהוא יקרה, ובסייעתא דשמיא גם מצליחים. כאשר המח מזהה "איום" על הצרכים הבסיסיים שלנו, כל החושים שלנו נזעקים ואנו עושים כל מאמץ כדי להתמודד עם האיום הזה.

שינוי התפיסה של החיסכון

"חיסכון באופן קבוע" למרבה הפלא לא נתפס אצל רבים כ"מוצר צריכה בסיסי" ולכן זה פשוט לא קורה. כאשר אנחנו משנים את התפיסות שלנו ומבינים שכשם שאנחנו צריכים לדאוג שיהיה לנו כסף להוצאות הבסיסיות של מזון וביגוד, כך עלינו לדאוג באותה רמת חשיבות לחסוך מדי חודש, פתאום שינינו את התפיסה שלנו. 'חיסכון הפך ממותרות למוצר צריכה בסיסי' וכך המח שלנו יזהה סכנה אם יווצר מצב של "איום" על החיסכון, מה שיגרום לרתימת כל הכוחות כדי שזה יקרה ונצליח לחסוך.

המפתח להצלחה כלכלית

תהליך כלכלי ושינויים דורשים המון כוחות נפש, כשנמקד את הכוחות שלנו לשינוי ברמת התפיסה והאמונות, שינינו את תעודת הזהות שלנו, אנחנו חושבים כעת בראש של "צמיחה כלכלית" לא מחפשים רק את התוצאות. זה המכנה המשותף בין כל האנשים שמצליחים כלכלית, וכמובן שצריך לזכור שבלי תפילה וסייעתא דשמיא שום דבר לא יקרה.

שינוי תפיסה כתנאי לשינוי מתמשך

שני הרבדים הראשונים בתהליך של שינוי כלכלי הם חשובים, אבל בשינוי הרגלים ותיקים, כמעט ולא ניתן לשמר שינוי לאורך זמן אם לא שינינו את התפיסות והזהות העצמית הישנה שלנו. משפחות שנטלו בעבר הלוואות לצריכה והפסיקו עם זה לחלוטין סיפרו לי, שמה שמחזיק אותן עד היום זו ההבנה שאדם שנוטל הלוואות לצריכה הופך את עצמו ל"מקבל" ולא ל"נותן" ונמצא כל הזמן במסלול הפוך ממה שהם רוצים להיות.

"הבנו שאנחנו לא מוכנים להיות אנשים שמבקשים כל הזמן, אז שינינו תפיסה וגיבשנו הרגלים שאין אף מצב בעולם שניטול הלוואות, זה גרם לנו לשנות את הראש, לקחת אחריות ובמבחן התוצאה לנסוק כלכלית".

שנהיה תמיד מהנותנים ולא מן המקבלים.


לתגובות והערות ניתן לפנות לנחום ברוק מנהל מקצועי במסילה במייל: nachumbbbb@gmail.com

נחום ברוק

מנהל מקצועי ופעילות במסילה, יועץ, מאמן, ומתכנן פיננסי, מרצה, כותב טורים בעיתונות ולגופים שונים

חיה – בשביל הרוגע שלך

עיסוי מקצועי לנשים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים

סינון