השלבים בקבלת החלטות – חלק א'

בכתבה הקודמת סיקרנו את "הגישה המוטיבציונית" ואת שיטת הטיפול באמצעותה של רולניק ומילר לביצוע והטמעת שינויים. נגענו בקצרה ב-6 השלבים העוברים עלינו בדרך לשינוי. כצפוי, קיבלנו שאלות כיצד מתמודדים בפועל עם השלבים האלו, והאם וכיצד שייך לזרז את המעבר משלב לשלב.

הרבה אנשים מספרים שהם נמצאים בשלבים מסוימים בתוך התהליך הזה, אבל יש להם חסמים וסיבות שהם נתקעים שם ולא מצליחים להגיע לשינוי ולקבלת החלטות. בסוף כל אחד מהקוראים מוצא את עצמו באחד מהשלבים האלו, וכל אחד חותר להגיע לשלב הסופי של יישום החלטות ושימור לאורך זמן.

ננסה בשורות ובטורים הבאים לסקור את כל שלבי התהליך ולהביא פתרונות פרקטיים לכל אחד מהשלבים.

השלב הראשון: "שלב הטרום התלבטות"

השלב הראשון במעגל ההחלטות הינו כאמור "שלב הטרום התלבטות", בו איננו מודעים לקיומה של בעיה. על השלב הזה נדלג, מהסיבה הפשוטה שאנחנו לא מחפשים למצוא בעיות לאנשים שלא חשים בהם.

אנשים שואלים אותי לפעמים: "אתה מתעסק בתחום הייעוץ הכלכלי, מה אתה יכול להוסיף ולעזור לנו?". ואני משיב: "אם אין לכם אתגר ספציפי אין לי מה לעזור". איננו מחפשים לייצר אתגרים.

מתי השלב הזה רלוונטי?

רק כן חשוב לדעת שהשלב הזה קיים ובגישה הטיפולית נוגעים גם בשלב הזה. פעמים רבות יש בעיה אך איננו מודעים לה. זה יכול להיות מחוסר מודעות, וזה יכול להיות מכיוון שההשלכות הנגרמות עדיין אינן חזקות מספיק בשביל להשפיע על החיים שלנו ולגרום לנו להרגיש בבעיה.

השלב השני: "שלב ההתלבטות"

השלב השני הינו "שלב ההתלבטות". שלב זה הינו מאתגר מאד, מכיוון שאנחנו נמצאים בו ברגשות מנוגדים ואיננו מוכנים לשינוי.

דוגמאות לשלב ההתלבטות

זה יכול לבוא לידי ביטוי אצל משפחה שיודעת שחסר לה כסף כל חודש והיא חייבת להגדיל הכנסות, אך הפחד מלבצע צעדים מעשיים חוסם אותה, ובשורה התחתונה הם לא מבצעים שום צעד מעשי.

זה השלב שיכול להיות "הארוך ביותר" בתהליך הזה, ולהימשך אפילו כל החיים (תעצמו רגע עיניים ותגלו שיש דברים שאתם רוצים לעשות אותם כבר 30 שנה אבל אתם לא עושים, וזה כל הזמן מציף אתכם).

מדוע זה השלב הקשה ביותר?

זה גם השלב שאנחנו "הכי נסבול בו" אם נגרום לו להתארך, מכיוון שלא טוב לנו עם המצב הקיים, אנחנו מרגישים ורוצים לעשות שינוי אך איננו מצליחים לעשות זאת.

כיצד לזרז את שלב ההתלבטות?

כדי "לעזור לעצמנו" ולזרז את השלב הזה, כדאי לרשום את כל הסיבות מדוע לעשות שינוי וגם את כל הסיבות מדוע לא לעשות שינוי.

דוגמה מעשית: הגדלת הכנסות

סיבות לעשות שינוי: הגדלת הכנסות תיתן לנו עוד 4,000 שקלים בחודש וכך נוכל לרכוש מוצרים שרצינו, או לתת חוגים לילדים. או במקרה החמור יותר להחזיר חובות וגלגולים שצברנו בשנים האחרונות.

סיבות לא לעשות שינוי: גם כך אנחנו עמוסים מאד וזה יצריך אותנו לעבוד שעות נוספות. או, מעולם לא ביקשנו העלאה בשכר מהמעסיק ולעשות את זה עכשיו זה דבר שמכניס אותנו ללחץ, אנחנו חוששים מהתגובה שלו, וקשה לנו "לשלם" את המחיר הזה.

דוגמה מעשית: בעל עסק

זה גם יכול להיות חסם אצל בעל עסק שרוצה לפרוץ קידמה ולהגדיל את הלקוחות ואת מחזור ההכנסות, אבל מצד שני הוא בלחץ להגדיל את ההשקעה הכספית בחנות, מחשש אמיתי שמא זה לא יביא את כמות הלקוחות הרצויה. ומאידך ברור לו שעם כמות הלקוחות הנוכחית הקיימת היום בחנות, לא כדאי ולא שייך להמשיך ולהחזיק את העסק.

לא כל התלבטות מסתיימת בשינוי

השלב הזה לא חייב להיגמר תמיד בקבלת החלטות לעשייה, לפעמים ההשלמה עם המציאות (למשל, כן לסגור את החנות בסוף ולחפש אפיק הכנסה אחר) היא גם נכונה. רק שצריך להסתכל במבט על ולראות האם הבעיה שבעטיה חשבנו על השינוי נפתרה, ואם לא – כיצד נפתור אותה.

חשיבות השלב וההכרח לא לדלג עליו

על השלב הזה אסור לדלג! הוא יושב על הרבה רצונות ורגשות מנוגדים: פחד מול תקווה, אומץ ויציאה מאזור נוחות מול התמודדות עם מצב שגרה קיים, רצון מול השלמה. לא נכון לברוח מזה ולרוץ לשלב הבא כי זה יפגוש אותנו בהמשך.

מקור הכוח לשמירה על השינוי

בסוף, בשביל להתמיד בשינויים צריך כח. וכשנקבל היום החלטה מושכלת לאחר שביררנו את שני הצדדים ואת הרגשות המנוגדים, זה ייתן לנו כח בהמשך ויגרום לכך שנצליח לשמר את השינויים שבנינו בעזרת השלבים הבאים במעגל קבלת ההחלטות.


לתגובות והערות ניתן לפנות לנחום ברוק יועץ ומאמן פיננסי ומנהל מקצועי במסילה במייל: nachumbbbb@gmail.com

נחום ברוק

מנהל מקצועי ופעילות במסילה, יועץ, מאמן, ומתכנן פיננסי, מרצה, כותב טורים בעיתונות ולגופים שונים

נחום ברוק

יועץ, מאמן, ומתכנן פיננסי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים