כמה משפחה חרדית צורכת לנפש?
במאמר זה נסקור את אחד הנושאים המרתקים שאני נשאל כמעט בכל הרצאה או קורס ב-20 שנה האחרונות. האם ההוצאות שלנו סבירות או לא? במידה ואנו מעוניינים לעשות שינוי כלכלי, האם מדובר על הגדלת הכנסות או על התייעלות בהוצאות?
אחד הקווים שיכולים להנחות משפחה באיזה צד צריך להשקיע, זה האינדיקציות לנפש.
לפני שנדבר על אינדיקציות, חשוב שנבין שתמיד יש יוצאים מן הכלל, דוגמה לכך, מספרים על אדם בגובה 2 מטר וחצי שטבע בבריכה שהממוצע שלה היה מטר ועשרים. תמיד מדובר בממוצע ויש כאלו שהם יוצאים מהכלל.
ובכן, משפחות סטנדרטיות בציבור החרדי מוציאות בין 2000 ש"ח ל 3000 ש"ח לחודש. אברכים, או אנשים שחיים במינימום הוצאות, מתקרבים יותר לסכומים הנמוכים. לפני שתרימו את הגבות ותבדקו אצלכם האם זה מסתדר או לא, נסביר מה זה כולל ומה זה אינו כולל.
בנתונים הנ"ל נכנסים כל ההוצאות החודשיות והשנתיות כולל ביגוד, הוצאות החגים, שכר הלימוד מזון וחשמל וביטוחים. כמובן שאצל ילדים בוגרים הוצאות שכר הלימוד גבוהות יותר. בחורה בסמינר שלומדת מקצוע, רק הלימודים במסלול עולים בין 1500 ל-2500, בלי לדבר על הביגוד המתאים לגיל הזה והחופשי שנתי..
חשוב לציין שנתון זה אינו כולל עלות דיור, דהיינו שכירות או משכנתא, וכמובן, החזרי חובות חודשיים. דהיינו אם יש לנו החזר חוב לבנק, לגמח או שאנחנו גוררים תשלומים ישנים, כל זה נכלל במעמסה חודשית נוספת מעבר לעלות הרגילה של הבית.
מי שמחזיק רכב, יכול לסמן לעצמו עד לרף העליון של 3000 ש"ח לנפש, מכיון שבהחזקת רכב יש את אלמנט עלויות הביטוח, מימון ודלק, תיקונים וטיפולים ובמקביל יש תוספת של הוצאות שונות ומגוונות מכיון שהרכב מביא אותנו למקומות שלא היינו מגיעים בלעדיו. בקיצור להחזיק רכב עולה בממוצע למשפחה בין 2500 ל-5000 ש"ח לחודש למי שיש לו הכנסה פנויה לכך, או שזה משמש אותו כחלק מהבאת הפרנסה הביתה.
למה זה לא מסתדר לי?
אחת השאלות שרבים שואלים.. זה לא מסתדר לי בחשבון שאתה אומר.. אנחנו מכניסים הרבה פחות מהסכומים שכתבת..
אכן, כשיושבים עם אותם אנשים, מגלים תוך כמה דקות אחת מהאפשרויות הבאות..
הרבה הכנסות לא קבועות, שמגיעות פעם או פעמיים בשנה ואת זה הם לא מחשבים.
ישנם כאלו שלא שמים לב שיש להם הרבה תמיכות מקרנות כמו מזון ומחיה, הורים, קופה של צדקה ועוד, כשיושבים ומכניסים גם את אותם הכנסות מגיעים למספרים האמורים.
עוד אפשרות שיכולה להיות שאם אכן אינכם מגיעים לאותן אינדקציות, כנראה שזו אחת הסיבות שאתם באמת לא גומרים את החודש ונכנסים לחובות חדשים מידי חודש.
אני נזכר באחד שהסביר לי שהנתונים שאני מציג אינם נכונים והוא הוכיח לי שהם משפחה של 10 נפשות שמשתכרים בסך הכל ב6000 ש"ח בחודש בלבד! אחרי כמה דקות שהוא הבין שהוא אכן נכנס לחובות חדשים כל חודש ובאמת לא גומר את החודש בכלל, הוא הבין שאין בזה הגיון כלכלי.
לכל אחד מאיתנו יש סייעתא דשמיא מיוחדת באיך שהקב"ה משפיע לנו את השפע, כשנכנסים לנתונים, מבינים שבסופו של דבר לנהל כלכלת בית עולה סכומים שצריך לשלם אותם מאיזשהו מקום ואין שום הגיון כלכלי או נס להסביר איך צ'ק אחד של 1000 ש"ח מספיק גם לשכר לימוד וגם לארנונה וגם להוצאות מזון ועוד.
עלויות מזון לנפש
אינדיקציות נוספות יש לנו, שיוכלו לעזור לכם להבין האם יש עוד מה להוריד בהוצאות המזון, או שדווקא אנחנו בתת תזונה וצריך להביא עוד אוכל הביתה, אלו הוצאות המחיה והמזון לנפש.
הוצאות אלו כוללות כל מה שקונים בסופר או במכולת כולל אוכל, טואלט, יום שישי וכל ההשלמות לשבת.
הממוצע הוא בין 120 ל-180 ש"ח לנפש לשבוע. משפחות חוצנקיות יכולות להגיע לעד 30% יותר.
לדוגמה, משפחה בת 10 נפשות, ממוצע הקניות במשך השבוע החל מיום ראשון עד יום שישי, כולל בשר ודגים לשבת, עומד על בין 1200 שח ל 1800 לשבוע. אם אתם מגיעים לסכומים גבוהים יותר, יש מה לעשות! יש טכניקות מצויינות שמלמדות אותנו לקנות בחכמה מה שצריך באמת, כך שהמקרר יהיה יותר מלא בפחות כסף.
גם כאן, צריך לזכור שלא תמיד המספרים מספרים את הסיפור הנכון. אורחים כל שבוע, או זוגות נשואים שעושים אצלינו 'קניות' מהמקרר, קניות של מוצרים נוספים במכירות שכונתיות, כמובן גורמים לנתונים להשתנות בהתאם..
רוצים לדעת כמה אתם מוציאים בחודש? איפה אתם באינדיקציות? האם להגדיל הכנסות או שיש מה להתייעל בהוצאות?
שילחו בשמחה בקשה למייל info@ygutman.co.il וקבלו אקסל מקצועי מבית גוטפלוס שיעשה לכם סדר ויכוון אתכם היכן להשקיע את המאמץ. האקסל מגיע בתוספת סירטון הדרכה.
בהצלחה